L’ORFEÓ CANTA A MARÇÀ

El dissabte 14 de maig per la tarda, l’Orfeó Reusenc va ser invitat a participar en una trobada de corals organitzada pels Amics Cantors de Marçà i amb la coral la Moixana de Vilanova i la Geltrú com a segona coral invitada.

A l’arribar a Marçà, ens van obrir les portes del Museu Lula Pérez-Marçàginé, on s’exposa l’obra escultòrica de l’artista de Marçà Marçel·lí Giné i de la seva esposa Lula Pérez. Una visita molt recomanable i interessant abans de deixar els tragalets al Casal i dirigir-nos a l’església per conèixer les altres corals i assajar els tres cants comuns.

Acabada la feina, cap al Casal altre cop a posar-nos la roba de concert, escalfar les veus i assajar una mica les nostres cançons. Tot preparat.

L’església de Marçà ja estava plena de gent quan la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, filla del poble, i el senyor alcalde van dirigir unes paraules al públic assistent i als cantaires participants.

L’Orfeó va encetar la cantada amb la sardana El Vallespir i Evocació al Pirineu, ambdues peces de la sarsuela Cançó d’Amor i de Guerra del mestre Rafel Martínez Valls. Seguidament una altra sardana, Somni, del mestre Manuel Saderra Puigferrer i acabant la nostra participació amb un bolero del músic Bobby Capó, Piel Canela.

Després va ser el torn del cor la Moixana de Vilanova i la Geltrú i de la Coral de Marçà, que van interpretar les seves quatre peces.

A l’acabar les obres cantades, la Coral de Marçà, com a organitzadora de l’acte, ens va obsequiar a cada cor amb un record del dia, un cantaire fet de ferro forjat llegint d’una partitura, i un ram de flors pels directors. I com a colofó del concert les tres corals van interpretar plegades els tres cants comuns: El meu avi, El Cant del Poble i El Cant de la Senyera, fent posar tot el públic assistent dempeus entre aplaudiments i visques a Catalunya.

Vam acabar d’arrodonir el dia amb un boníssim berenar al poliesportiu del poble, amb coca de xocolata de la Serra d’Almos com a principal delicatessen, i amb molt bona companyia delsv cantaires de Vilanova i la Geltrú i de Marçà, als quals els hi agraïm la rebuda, el tracte i l’alegria que ens han regalat durant tot el dia.

 

EL COR JOVE DE NOU

El divendres 13 de maig, a la sala Robuster de l’Orfeó Reusenc el Cor Jove es va tornar presentar
amb un nou format, nous components i nou repertori. La sala estava plena de persones fent un
beure i menjant alguna cosa tranquil•lament quan de sobte el pianista comença a tocar quatre
notes al piano. La gent no li va fer gaire cas, seguien parlant i menjant. Però en un moment precís,
la Laura es posa de peu i comença a cantar I still haven’t found del grup U2. Llavors sí que la gent
es va quedar callada i va parar l’orella a aquella veu, que en pocs moments se li va afegir la de la
Judith, que en pocs moments més se’ls hi va sumar les veus de tots els cantaires del Cor Jove,
posant-se dempeus i dirigint-se a l’escenari, acabant el tema entre l’ovació dels sorpresos
comensals que ara han passat a ser el públic d’un concert que no s’esperaven.

Animats i una mica nerviosos, els cantaires es van començar a situar a escena amb el tema Can’t
stop the feeling, en el que els nois, l’Albert, en Martí i en Ramon porten la veu cantant i les noies,
la Júlia, la Laura i la Judith, es queden amb l’acompanyament vocal en un segon pla. Aquest
tema ens va conduir a escoltar el primer solista del vespre, l’Albert, que amb una veu tendra i
timbrada ens va oferir un Man in the mirror que ens va fer esborronar a tots el presents.
Seguidament vam escoltar Waving through a window, un tema molt pop i mogudet, que ens va
portar a escoltar el segon/a solista del concert, la Laura, que amb una veu delicada i dolça ens va
interpretar el This is me, de la pel•lícula The Greatest Showman.

Aquí s’acabava el concert, però després dels aplaudiments i la insistència dels assistents, vam
tornar a acabar el concert amb un bis, una suite del musical La, la, land, difícil però molt ben
executada que va posar la cirereta a una vetllada que segur que repetirem.

L’ENCÍS i el 10è ANIVERSARI DEL “ROGER DE LLÚRIA”

La tarda del passat dimecres 11 de maig, la coral l’Encís de l’Orfeó Reusenc va oferir un concert
en l’acte del 10è Aniversari de la residència i centre de dia Roger de Llúria de Reus. Primerament,
els cantaires es van passejar per les dues plantes superiors del centre cantant algunes cançons
pels residents amb mobilitat reduïda i que no podien assistir al concert. Tot seguit es van dirigir a
la sala d’actes, una sala que es va omplir de gom a gom tant de residents com de familiars, on van
oferir el seu repertori sencer.

En paraules de l’Emili, el director de l’Encís, “…hem tingut molt bona acollida i hem regalat una
estona de felicitat a interns i empleats.”

L’ORFEÓ PARTICIPA EN EL VIA CRUCIS I LA PROCESSÓ DE SETMANA SANTA 2022

Després de dos anys sense poder participar en la Setmana Santa de Reus, aquest any ho hem tornat a fer. El 10 d’abril, el Diumenge de Rams, vam acompanyar amb les nostres veus el Via Crucis oficiat pel Prior de la ciutat i organitzat per la Congregació Mariana de Reus. De la plaça de Sant Pere fins a la plaça de la Sang, l’Orfeó Reusenc va cantar en les 14 estacions que es fan al “Camí de la creu”, representant els últims moments de la vida de Jesús, d’ençà que se’l va fer presoner fins a la seva crucifixió i sepultura.

El 15 d’abril, a la processó de Divendres Sant, també vam aportar el nostre granet de sorra cantant l’ Stabat Mater, en dues versions diferents, una de Zoltán Kodály i l’altra d’anònima, acompanyats en tot moment pels ministrers de Vila-nova i pel pas Ecce Mater Tua de la Congregació Mariana. En alguns dels carrers de la ciutat per on vam passar, sobretot els més estrets i tancats, l’Orfeó Reusenc va brillar i va fer vibrar les seves veus en una bonica harmonia vocal, creant un ambient de recolliment i bellesa que va fer posar la pell de gallina a més d’un dels assistents.

TROBADA DE CORALS SOLIDÀRIA PER UCRAÏNA

El cor l’Encís de l’Orfeó Reusenc, dirigit per Emili Sanz, va participar en el concert de corals solidari que es va dur a terme el passat diumenge 3 d’abril a la tarda a la parròquia de Crist Rei,
on es va aconseguir recaptar 3.567,90 euros per Ucraïna. L’esdeveniment va comptar amb una gran participació ciutadana, o n petits i grans van poder gaudir dels cants de cinc corals reusenques.

Les altres corals que van participar van ser el cor Acords de Reus, el cor Canta amb el Cor del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’àrea de Reus Miquel Ventura, la coral Veus de la Terra i el cor Mestral. Cadascun dels cors van cantar tres cançons i al final de l’acte, totes les corals es van unir per cantar en conjunt el Cànon de la Pau.

La Parròquia de Crist Rei es va omplir de música i cants que van ser escoltats per la ciutadania, des de gent gran fins a joves, que van acudir a l’acte d’una hora i mitja de duració. L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va seure en un dels primers bancs de la parròquia per gaudir del concert.

,

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE COM VAS PERDRE EL BRAÇ, BALCHOWSKY? I HOMENATGE A LES BRIGADES INTERNACIONALS

El dissabte 2 d’abril, un dia especial, l’Orfeó Reusenc va participar a la presentació del nou llibre de Toni Orensanz, Com vas perdre de braç, Balchowsky? que es va fer al Centre de Lectura de Reus. La novel•la narra la història d’un jove pianista de Chicago que s’enrola a les Brigades Internacionals i viatja a l’Espanya de la Guerra Civil en lluita contra el feixisme, on perdrà el braç.

La sala Evarist Fàbregas del Centre de Lectura es va omplir de gom a gom per escoltar la presentació amb la intervenció del mateix autor Toni Orensanz i la interpretació de dues peces pianístiques, un Beethoven i un Chopin, per la pianista Hye Sun Lee.

En acabar, i després de les signatures de l’autor, al hall del Centre de Lectura s’oferia un vermut pels assistents, Vermut Medusa, i l’Orfeó Reusenc vam iniciar la nostra cantada. Començant per La Internacional, l’himne mundial del moviment obrer, amb la traducció al català de Maximilià Tous (1939); seguint amb Bandiera Rossa, himne dels brigadistes italians que formaven la Brigada Garibaldi que van lluitar al costat de la república, i amb Ai, Carmela, himne popularitzat pel Frente Popular a les trinxeres de tota la península, sobretot durant la batalla de l’Ebre, amb traducció al català d’Artur Gaya.

Vam acabar la nostra col•laboració en aquest acte d’homenatge a les Brigades Internacionals amb el nostre himne nacional Els Segadors, amb tot el públic cantant i una mica eufòric…el vermut era molt bo.